Külföldi személyes találkozó Túrterebesen

1.nap:
Gondos előkészületek és program egyeztetés után indultunk el 20 gyermekkel, Bertáné Vörösmarty Ágnes tanárnő, valamint jómagam kíséretében egy romániai kis faluba, Túrterebesre az EFOP 3-1.8. pályázat „B” programelemének megfelelően határon túli iskolával
való ismerkedésre, kapcsolatépítésre. Sofőr bácsinknak, és a busz
kényelmének köszönhetően nagyon kellemesen utaztunk és gyorsnak Wnt a majdnem 8 órás út. Túrterebes a magyar-román határtól kb. 50 km-re
fekvő, 2000 lakosú település, melynek lakói kivétel nélkül magyar ajkúak. Vendéglátóink a helyi iskola pedagógusai és diákjai voltak, akik nagyon kedvesen fogadtak bennünket. Az intézmény bemutatása után megtekintettük a Perényi kastélyt is, mely épület szintén az iskola területén helyezkedik el, és itt iskolaelőkészítő osztálynak, valamint biológia szaktanteremnek adtak helyet.

Az iskola megismerése után a helyi pizzériában ebédeltünk, majd egész héten itt étkeztünk legnagyobb megelégedésünkre. A délutáni program a helyi templomok megismerése volt. Végig jártuk, megcsodáltuk a katolikus, a református és a görög katolikus templomot is.Szállásunk Sárközújlakon, egy 3 csillagos szállodában volt, ahol kellemesen ki tudtuk pihenni az út fáradalmait.

2.nap:
Délelőtt Nagybányára utaztunk, ahol a Planetáriumban egy érdekes előadást hallhattunk a csillagokról csillagképekről, bolygókról. Ezután egy kis városnézés következett, és a régi főtéren a „gesztenye ünnep” népi kirakodó vásáron volt lehetőség egy kis költekezésre.

A tértől nem messze található a Szent-István torony, mely egy XIV. századi templom maradványa. Természetesen felmásztunk a legfelső szintjére is,
ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a városra. Délutáni programunk ismét Túrterebesen volt vendéglátóinkkal. Először kolleganőm, Ági tartott egy
angol nyelvű tájékoztató előadást Kerekegyházáról, és iskolánkról, majd a gyerekek ismerkedtek egymással játékos formában szintén angolul. Később az iskola sportcsarnokában vehettünk részt kézilabda edzéseken, valamint lemehettünk a Perényi kastély pincéjébe is!

3.nap:
Ezt a napot Szatmárnémetiben kezdtük. Először a Megyei Múzeumba látogattunk, ahol több emeleten keresztül ismerhettük meg a környék történelminépművészeti értékeit az őskortól egészen napjainkig.
Ismét városnézés, séta közben találtunk rá a Szatmári béke domborművére is. A város egyik nevezetessége a szecessziós stílusú Pannónia szálloda, melyet csak kívülről csodáltunk meg. A Katolikus Székesegyházba azonban be is mehettünk, valamint a Püspöki Palotába is, ahol nagyon érdekes idegenvezetést hallhattunk a környék vallási életéről. Itt láthattuk élőben a kiskápolnában azt az oltárt is, amelynél annak idején Petőfi Sándor és Szendrey Júlia házasságot kötött. Utolsó programként még egy kis zsinagógába is bemehettünk, és egy gyors ismeretterjesztő előadást hallhattunk a zsidó vallásról és vallási szokásokról. Délután ismét Túrterebesen, az iskola gondozásában lévő kis tájházban tartottak nekünk kézműves foglalkozást, beavatva a szövés-fonás rejtelmeibe. Ezután következett a gyerekek által leginkább várt program: minden helyi gyerek elhívott magához egy vendég gyereket egy délutánra, ahol ismerkedtek, beszélgettek, játszottak a pedagógusok figyelő tekintete és állandó fegyelmezése nélkül. Nagyon jól érezték magukat, és „életre szóló” barátságok születtek!

4. nap:
Délelőtt Negrestre utaztunk. Itt egy skanzent tekintettünk meg, ahol XVII. századi kis parasztházakat, szeszfőzdét, fazekasmahelyt, sőt egy „hordozható” kis fa templomot is megcsodálhattunk. Ezután utunk Szaploncára vezetett, ahol egy „ vidám temető a legnagyobb látványosság. Visszafelé úton még megálltunk egy fazekas műhelynél, ahol bemutató foglalkozás volt, sőt a gyerekek ki is próbálhatták a korongozást. Nagyon ügyesek voltak! Délután Terebesen az ebédet egy jó kis gyalogtúrával mozogtuk le. A Túr mellett tettünk egy nagy kört, ismerkedve a környék természeti adottságaival és szépségével.

5.nap:
Délelőtt még utoljára találkoztunk a helyi iskolásokkal, sőt be is mehettünk néhány tanórára, hogy megnézzük, mit és hogyan tanulnak az ottani gyerekek. Bemutató KIP-es foglalkozáson is részt vettünk, ahol a terebesi gyerekek a mieinkkel alkotva közös csapatot oldották meg a feladatokat. Igazán hangulatos foglalkozás volt! Könnyes nagy búcsúzkodás után végül dél körül elindultunk, hogy még időben érjünk haza. Szerencsés, gyors határátlépés után este 7 körül meg is érkeztünk. Nagyon kellemes napokat töltöttünk Túrterebesen, örültünk, hogy megismerkedhettünk az ottani kollegákkal, gyerekekkel, akik nagy vendégszeretettel fogadtak minket, és mindent megtettek, hogy jól érezzük magunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük